Myiasis (madenziekte) bij het konijn

Pas met warm weer extra op dat vliegen je konijn niet belagen. Ze leggen eitjes in de vacht, en de larven eten door de huid heen! Pijnlijk en zelfs dodelijk als je er niet bijtijds bij bent. Zorg dat je konijn en zijn hok schoon blijven om geen vliegen aan te trekken. 

Lees meer tips in onderstaand artikel over madenziekte:

Myiasis of madenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door de larven (maden) van een vlieg, meestal de blauwgroene bromvlieg of groene vleesvlieg. Het is een aandoening die vaak voorkomt bij het konijn. De vlieg wordt aangetrokken door een vacht die met urine en ontlasting is bevuild en (onbehandelde geinfecteerde) wonden. De vliegeneitjes worden in de aangekoekte vacht of wond gelegd. Vervolgens graven de uitgebroede larven zich door de huid en komen terecht in het onderhuidse weefsel van het dier.

Symptomen van myiasis:
- een nat en vies achterwerk
- roodheid, zweren, aanwezigheid van maden (voornamelijk rondom de anus en in de liesstreek)
- stinken
- sloomheid
- verminderde eetlust

Behandeling:
Wanneer een konijn myiasis heeft is het zaak zo snel mogelijk te behandelen. De maden zullen namelijk snel enorme schade aanrichten en het konijn kan hierdoor zelfs overlijden. De behandeling bestaat uit het schoonmaken van het aangetaste gebied om vervolgens met een pincet een voor een de maden te verwijderen. Dit is een langdurig en secure bezigheid. Het konijn krijgt antibiotica en pijnstilling.

Prognose:
Wanneer je er snel bij bent en wij de maden in een vroeg stadium kunnen verwijderen is de prognose redelijk goed. Wanneer er echter al veel schade is opgetreden en de maden een groot gebied hebben aangetast, wordt de prognose veel minder gunstig en er zijn zelfs konijnen waarbij de situatie dermate ernstig is dat tot euthanasie besloten moet worden.

Voorkomen/verkleinen van risico op myiasis:
- Goede hygiene: de eitjes van de vlieg worden in een warme vochtige omgeving gelegd, een droge schone leefomgeving is dus enorm belangrijk
- Horrengaas rond het buitenhok zorgt ervoor dat vliegen niet in het hok kunnen komen
- Regelmatige controle: vooral in warme periodes is het belangrijk om meerdere malen per dag uw konijn te controleren op wondjes en maden
- Voorkom en reinig een vieze achterhand. Als uw konijn regelmatig een vieze achterhand heeft is de kans groot dat er een onderliggend probleem is (verkeerde voeding, coccidiose, wormen, overgewicht, gebitsproblemen, etc.) Zorg dat er altijd vers hooi is en geef niet te veel krachtvoer (max. 20 gram per kg lichaamsgewicht)
- Nomyiasis spray: deze spray kan in de warme maanden preventief gebruikt worden om maden te voorkomen. Het is sterk aan te raden dit te gebruiken bij konijnen die gevoelig zijn voor het aankoeken van de ontlasting, snel klitten in de vacht hebben of zich niet goed schoon kunnen houden.

 

Nieuws en acties

Lange Veemarkstraat 11
8601 ET Sneek
0515 - 412 112
info@dierenklinieksneek.nl

Openingstijden:
Maandag        08.00-20.00 uur
Dinsdag          08.00-18.00 uur
Woensdag      08.00-20.00 uur
Donderdag     08.00-18.00 uur
Vrijdag            08.00-18.00 uur
Zaterdag         09.00-12.00 uur

Routebeschrijving

Tijdens de openingstijden kunt u aan de balie terecht voor voeding, medicijnen en informatie.

Consulten alleen op afspraak, ook 's avonds.