De oudere kat

Net als mensen worden katten ook steeds ouder dan vroeger, dit komt door de betere gezondheidszorg, betere voeding en omdat er meer aandacht aan huisdieren wordt besteedt.

Met het ouder worden van de kat (10+) nemen ook allerlei ouderdomskwalen toe, zoals: hartproblemen, nierfalen, gebitsproblemen, tumoren en gewrichtsaandoeningen.

Om te kijken of u kat een van de ouderdomskwalen heeft moet u op de volgende symptomen letten:
- Meer drinken en plassen
- Bloed bij de urine
- Vermageren
- Gedragsverandering
- Overdreven veel eten
- Slecht eten
- Stank uit de bek
- Moeilijk kauwen
- Hoesten
- Bulten of verdikkingen
- Regelmatig braken
- Slecht zien
- Moeilijk lopen/moeilijk opstaan 

Als de kat een van deze symptomen vertoont is het verstandig contact op te nemen met de dierenarts.

Ook oudere katten zijn er goed in om hun ziekten te verbergen, let dus op subtiele veranderingen. Met vroegtijdige behandeling zijn deze kwalen vaak goed onder controle te houden.
Om u oudere kat gezond te houden moet u de kat vaker borstelen, dit verwijderd de losse haren, stimuleert de huidcirculatie en de productie van talg waardoor hij een gezondere huid en vacht krijgt. Daarnaast slijten oudere katten hun nagels minder af, daarom moeten ze regelmatig worden geknipt.  Naast een andere verzorging heeft een oudere kat ook andere voeding nodig. De voedingsbehoefte van een oudere kat verandert geleidelijk. De spijsvertering wordt minder effectief, daarom is het belangrijk dat de ingrediënten van hoge kwaliteit en makkelijk verteerbaar zijn. Een voeding, die aangepast is aan de behoeften van een oudere kat vanaf 10 jaar, heeft een preventieve werking en zal bijdragen aan een gezondere oude dag van jouw huisdier. Een lager fosforgehalte helpt bijvoorbeeld de werking van de nieren te beschermen. Hoogverteerbare eiwitten zorgen voor een goede opname, zachte brokjes zijn uitermate geschikt voor gevoelige tanden en antioxidanten (vitamine E en C, polyfenolen, taurine en luteïne) gaan de effecten van celveroudering tegen.  Zorg er ook voor dat u kat voldoende beweging krijgt, oudere katten hebben eerder neiging tot overgewicht. Daarnaast is beweging goed voor de gewrichten, spieren en bloedsomloop.

Lange Veemarkstraat 11
8601 ET Sneek
0515 - 412 112
info@dierenklinieksneek.nl

Openingstijden:
Maandag        08.00-20.00 uur
Dinsdag          08.00-18.00 uur
Woensdag      08.00-20.00 uur
Donderdag     08.00-18.00 uur
Vrijdag            08.00-18.00 uur
Zaterdag         09.00-12.00 uur

Routebeschrijving

Tijdens de openingstijden kunt u aan de balie terecht voor voeding, medicijnen en informatie.

Consulten alleen op afspraak, ook 's avonds.