A9a.jpg

Overgewicht bij huisdieren

Overgewicht bij huisdieren

Net als bij mensen komt overgewicht bij onze huisdieren steeds vaker voor. Naar schatting is 35-40% van de huisdieren te zwaar. Honden en katten met overgewicht (obesitas) hebben een grotere kans op gezondheidsproblemen, waaronder mobiliteitsproblemen, ademhalingsproblemen en suikerziekte. Het is dus raadzaam om op het gewicht van uw dier te letten.

 
Waardoor wordt gewichtstoename veroorzaakt?

Gewichtstoename is het resultaat van een toename in lichaamsvet. In een groot deel van de gevallen wordt dit veroorzaakt door teveel voeding, en dan met name in combinatie met een gebrek aan beweging.

Andere factoren welke een bijdrage kunnen leveren aan overgewicht zijn:

·        Leeftijd: oudere dieren zijn vaak minder actief

·        Ras: sommige hondenrassen hebben een grotere neiging om te zwaar te worden, bijvoorbeeld Labrador Retrievers, Cocker-/King Charles Spaniëls, Cairn Terriërs en Beagles. Ook sommige kattenrassen zoals de Europese korthaar worden sneller te zwaar.

·        Castratie/sterilisatie: hierbij verandert de stofwisseling, en kan het dier gevoeliger worden voor gewichtstoename.

·        Gezondheidsproblemen: zoals een te traag werkende schildklier, of aandoeningen waardoor het dier minder goed kan bewegen.

 
Herkennen van overgewicht

Alle huisdieren hebben een ideaal gewicht voor hun grootte, ras en activiteitsniveau.

Met behulp van onderstaand schema kunt u zelf al een indruk krijgen over de conditiescore van uw hond.

 

 

 

 

Wat kunnen we aan overgewicht doen?

Voeding

-         De voorgeschreven hoeveelheden op de verpakking kunnen gebruikt worden als richtlijn.

-         Voeren naar streefgewicht

-         Minderen in tussendoortjes

Wanneer uw huisdier moet afvallen, is het van belang dat dit gebeurt zonder dat ze een tekort aan voedingstoffen krijgen welke essentieel zijn voor een goede gezondheid (vitaminen, mineralen). Hiervoor zijn specifieke dieetvoeders verkrijgbaar bij de dierenarts. Verder zorgen deze diëten voor een beter gevoel van verzadiging. Op deze manier kan uw huisdier op een verantwoorde en geleidelijke manier weer een gezond gewicht bereiken.

Beweging

-         Zorgen voor meer beweging, rekening houdend met leeftijd, conditie en eventuele beperkingen van het dier.

 

Gewichtscontrole programma

Op onze praktijk is er de mogelijkheid om mee te doen aan ons gewichtscontrole programma. Hierbij worden u en uw huisdier begeleidt om uw huisdier op het optimale gewicht te krijgen.

Samen met een van onze paraveterinairen wordt er, met behulp van een computerprogramma, een plan gemaakt betreffende de hoeveelheid voeding en beweging voor uw huisdier.

Tijdens maandelijkse gewichtscontroles wordt er gekeken of het optimale gewicht gehaald wordt, en kunnen er eventuele aanpassingen gedaan worden in de hoeveelheid (dieet)voeding en beweging.

Bij afname van deze dieetvoeding in onze praktijk bieden wij u gratis dit begeleidingsprogramma aan.

 

Over het algemeen lukt het op deze manier om huisdieren weer op een gezond gewicht te krijgen. Naderhand wordt ook advies meegegeven om te voorkomen dat uw huisdier na een aantal maanden weer te zwaar is geworden,

Nieuws en acties

Lange Veemarkstraat 11
8601 ET Sneek
0515 - 412 112
info@dierenklinieksneek.nl

Openingstijden:
Maandag        08.00-20.00 uur
Dinsdag          08.00-18.00 uur
Woensdag      08.00-20.00 uur
Donderdag     08.00-18.00 uur
Vrijdag             08.00-18.00 uur
Zaterdag         09.00-12.00 uur

Routebeschrijving

Tijdens de openingstijden kunt u aan de balie terecht voor voeding, medicijnen en informatie.

Consulten alleen op afspraak, ook 's avonds.